Gefilterd op genre 'Autobiografie'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 142 gevonden boeken.

6
Wat wij willen (Autobiografie)
Geschreven door Isabel Allende, gelezen op 24-4-2021

Tja, dit is een van de mindere boeken van Isabel Allende, al leest het ook weer heel makkelijk weg. Eigenlijk is het ook geen roman, maar een soort autobiografietje met trekken die ze zelf meent te hebben. Niet voor niets staat er op de voorkant 'Mijn leven als moeder, vrouw, feminist'. Maar eigenlijk is het een beetje bij elkaar gezocht, er zit geen echte lijn in. Meer voor de verzameling dan voor het leesgenot. 

9
Afhankelijkheid (Autobiografie)
Geschreven door Tove Ditlevsen, gelezen op 20-12-2020

Deel 3 van de Kopenhaagse trilogie en even mooi (en tragisch) als de andere twee delen. Dit keer is de afhankelijkheid bedoeld als afhankelijk van drank en drugs. Niet om vrolijk van te worden, maar wat schrijft ze mooi en sober! Met af en toe een vleugje ironie, zelfs humor, maar meestal kort en bondig. Schrijven is het enige waarvoor ze geleefd heeft. Prachtig. 

9
Jeugd (Autobiografie)
Geschreven door Tove Ditlevsen, gelezen op 18-12-2020

Deel 2 van de trilogie over het leven van Tove Ditlevsen, het is een prachtig boekje! Zonder veel omhaal van woorden schrijft ze haar herinneringen, haar kans om te overleven in een wereld waarin ze alleen maar houdt van schrijven. Dat lukt haar ook, maar vraag niet ten koste waarvan. Prachtig kleinood! Onbegrijpelijk dat het pas nu vertaald is. Deel 3 ligt al klaar! 

6
Eeuwige lente (Autobiografie)
Geschreven door Jetske van der Schaar, gelezen op 16-12-2020

Niet slecht, het verhaal over haar 'Leven met een erfelijk Alsheimergen' zoals de ondertitel luidt. Ik zou het dan ook liever zien als een verslag (dus non-fictie) over haar ervaringen en herinneringen aan de strijd die haar moeder (en haar familie) leverde. Dat gekoppeld aan haar eigen bevindingen is al meer dan genoeg. Eigenlijk hoeven daar haar persoonlijke omstandigheden, liefdesrelaties en dat soort dingen, niet aan toegevoegd te worden. 

7
Fresia's voor mevrouw Brak (Autobiografie)
Geschreven door Jannetje Koelewijn, gelezen op 16-11-2020

Over de laatste jaren van haar ouders. In de NRC schreef ze er ook af en toe over, nu zijn deze colums verwerkt tot een volwaardige roman. Niet alleen de laatste jaren van haar ouders komen aan bod, ook het verschil in geloof: de vader is dominant en bevindelijk bijna, de moeder is 'weggelopen' en vijftien jaar weggebleven (en niet gelovig). Nu wonen ze weer bij elkaar in een verzorgingstehuis. Moeder is licht dementerend, vader blijft volhouden dat hij nergens last van heeft en onderneemt van alles. En blijft een soort dominante organisator. Dat een gelovige is overgestapt naar het katholicisme is voor hem onbegrijpelijk. Zeer leesbaar, dit verhaal over gescheiden ouders die na vijftien jaar weer min of meer bij elkaar zijn. 

7
De weg naar Cliffrock Castle (Autobiografie)
Geschreven door Josephine Rombouts, gelezen op 10-9-2020

De ouders van Raaf en Wolf (twee zonen) raken in de knoop met het Nederlandse onderwijssysteem en besluiten naar Schotland te verhuizen omdat daar geen leerplicht is. Ze komen terecht op een soort ecologisch verantwoorde leefgemeenschap, maar daar gaat het niet zo goed mee. Zeker niet als de (merkwaardige) leidster Marianne plotseling overlijdt. Ze zoeken een andere plek en vinden die vlakbij Cliffrock Castle. De jongens gaan naar school, het begint te lijken op een min of meer normaal bestaan. Opnieuw een prettig leesbaar boek! 

7
De hofdame (Autobiografie)
Geschreven door Anne Glenconnor, gelezen op 21-8-2020

Mijn bijzondere leven in de schaduw van de Britse kroon, luidt de ondertitel. Het gaat over het leven van de hofdame en vriendin van prinses Margaret. Daardoor geeft het een boeiend inkijkje in het Engelse hofleven. Naast haar eigen belevenissen (ook niet mis trouwens) in haar gezin (twee zoons overleden vroegtijdig, haar derde zoon kreeg een ernstig ongeluk) heeft het ook een blik op het huwelijksleven bij mensen 'van stand'. Op verzoek van Jose gelezen.

9
Kindertijd (Autobiografie)
Geschreven door Tove Ditlevsen, gelezen op 14-7-2020

Wat een mooi verhaal over de kindertijd van Tove (althans over haar gaat het in dit boek). Minutieus, maar gespeend van alle opsmuk vertelt ze erover en hoe moeilijk het is grip te krijgen op haar bestaan, haar gezin, haar school en haar (enige) vriendin. Het is deel 1 van een trilogie (Deel 2 is Jeugd, deel 3 is Afhankelijkheid). De schrijfster leefde va 1917-1976, het boek is nu pas vertaald. 

5
Finse dagen (Autobiografie)
Geschreven door Herman Koch, gelezen op 26-6-2020

Uiteindelijk toch gelezen, zonder al te veel verwachtingen eerlijk gezegd en ja hoor, ik vond het niet bijzonder. Hij kan mooi spelen, maar volgens mij niet echt goed schrijven. Een thrillerachtig boek, dat wel, maar 'echte' literatuur, nee. En dan nog je eigen geschiedenis opzoeken, nee, helaas.

6
Het Zoutpad (Autobiografie)
Geschreven door Raynor Winn, gelezen op 22-6-2020

Over oude wegen naar een nieuw begin, is de ondertitel. Ik heb er al een tijdje over gedaan, maar het is niet echt iets voor mij. De stijl is redelijk, het verhaal is niet heel erg boeiend, de aanleiding wel weer. Een echtpaar raakt alles kwijt en besluit als daklozen een enorm pad in het zuiden van Engeland te gaan lopen. Wel aardige beschrijvingen, maar niet helemaal aan mij besteed. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende