Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 36 gevonden boeken.

8
De Effingers (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Gabriele Tergit, gelezen op 7-7-2020

Een Duits-Joodse familieroman tussen keizerrijk en Tweede Wereldoorlog. Een sterk boek over het leven van drie families, van 1878 tot 1948. Prachtige karakterbeschrijvingen en historisch zeer verantwoord. Gebaseerd deels op eigen ervaringen. Fragmentarisch, per hoofdstuk een andere persoon. Het begint en eindigt met een brief van Paul Effinger, bij de eerste is hij 17 en bij de laatste is hij 80 en schrijft hij een afscheidsbrief, hij wordt vervoerd naar het vernietingskamp. De schrijfster zei dat ze niet 'een roman over het Joodse lot had geschreven, maar een roman over Berlijn die veel mensen afbeeldde die toevallig joods waren'.

8

Vier vrouwen, vier families, een eeuw, zo luidt de ondertitel. Het is het eerste deel van een trilogie en buitengewoon boeiend. Even wennen aan het fragmentarisme, maar zeer de moeite waard. Mijn review - nou ja, kleintje dan - staat in de tweede druk: "Mooie roman over het lot van vier vrouwen in Duitsland, van 1919 tot 1948. Een fantastische mix van familieroman en de Duitse geschiedenis. Lezen!" Ik las het boek voor José, als leesexemplaar, maar kreeg nu van de Uitgeverij het 'echte' boek. 

8
Viktor (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Judith Fanto, gelezen op 5-5-2020

Viktor Rosenbaum redt Bubi die een dierbare vriend wordt. Terwijl Viktor ogenschijnlijk niet wil deugen en uiteindelijk zijn familie redt van de ondergang (deels), lijkt het erop dat de nazaten van deze familie Viktor doodzwijgen. Tot Geertje, een telg uit het geslacht die haar ouders nog steeds ziet 'onderduiken', omdat ze als Joodse familie altijd bang blijven, uitzoekt hoe het echt zat met Viktor. Boeiende roman, in een adem uit te lezen. Erg mooi! Gebaseerd op ware gegevens uit de familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan! Op 5 mei gelezen!

 

9
Veranderingen (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Elizabeth Jane Howard, gelezen op 22-4-2020

Het laatste deel van de serie e Cazalets. Mooi als altijd, zelfs nu Home Place moet worden opgegeven. Je blijft erin lezen, elk deel weer en maakte de hele familie mee. 

8
De wintertuin (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Konst, gelezen op 22-2-2020

Ondertitel: Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw. Een familie-epos van Hilde Grunewald die de twintigste eeuw meemaakte: ze werd bijna honderd jaar oud. Haar lot en dat van haar ouders, kinderen en kleinkinderen, weerspiegelt de Duitse geschiedenis. Geboren in de keizertijd, gevormd door WO1, de Weimarrepubliek, de nazidictatuur, WO2, DDR-periode en de val van de Muur. Alles maakte ze mee. Uit een recensie op bol.com: 'Prachtig verhaal over 100 jaar familiegeschiedenis. Omdat ik zelf uit Duitsland en de vroegere DDR kom ervaar ik het boek als een stuk van mijn eigen leven. (...) Niet een keer heb ik moeten zeggen hier klopt iets niet.'

8
Terug naar Neerpelt (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Lieve Joris, gelezen op 11-10-2019

Lieve Joris keert, na haar reizen naar verre landen waar altijd iets aan de hand is wat zij becommentarieert, terug naar haar geboortedorp. Daar groeide ze op als middelste van een gezin van negen. De meest intensieve band had ze met haar grootmoeder, die ernaast woont. Haar oudste broer wijst haar de weg naar 'buiten', begaafd als hij zelf is. Helaas ontspoort hij grandioos.Verslaafd aan drugs, alcohol en pillen en speelbal van de familieruzies. Waar hij zich overigens weinig van aantrok, hij ging zijn gang en deed zijn ding, Fonny. Het is een prachtig verhaal van zelfinzicht en inzicht in hoe de familieverhoudingen op scherp zijn komen te staan, ondanks ieders goede bedoelingen. Nog afgezien van de situatie in een dorp in Vlaanderen in de zestiger jaren! Mooi beschreven, heel eerlijk ook. 

 

8
Wat ik nooit eerder heb gezegd (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Celeste Ng, gelezen op 13-8-2019

Net iets minder dan 'Kleine brandjes overal' van Ng, maar zeer de moeite waard. Bijna thrillerachtig, Lydia, oudste dochter van een Amerikaans-Chinees echtpaar en zus van Hanna en Nath. Hoofdstuk na hoofdstuk worden de familiegeheimen duidelijker. Dit alles afgezet tegen de behoorlijk raciale situatie van de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren, krijg je bovendien een beeld van de situatie toen. Nog afgezien van de relatie ouders-kinderen. Mooi geschreven, leest geweldig. 

 

8
Ze kwam uit Marioepol (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Natascha Wodin, gelezen op 15-7-2019

Als lezer word je met Wodin meegenomen op haar zoektocht naar haar moeder en haar familie. Ze schetst een beeld van Marioepol in de oblast Donetsk in het zuidoosten van Oekraïne. Als lezer weet je dan dat de geschiedenis daar nu nog plaatsvindt met recente beelden van het gewapend conflict en van de neergeschoten vlucht MH17. (Recensie). Het is even geleden dat ik het las, maar het heeft diepe indruk gemaakt. 

5
De experimenten (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Marion Pauw, gelezen op 19-2-2019

Charlène heeft haar stiefmoeder vijftig jaar niet gezien en zoekt haar nu op, omdat ze dat 'moet' van haar dochter Sofia. Ze gaat voor haar stervende stiefmoeder zorgen, een weekend lang. Tijdens deze ontmoeting hoort ze van Alma, haar stiefmoeder, uiteindelijk wat zij allemaal heeft meegemaakt in het concentratiekamp, waar meisjes onvruchtbaar gemaakt werden. Toen Alma de 'nieuwe moeder' van Charly (zo noet Charlène zich later) werd, na de dood van de 'oude moeder', ging haar droom in vervulling en zorgde ze (te) goed voor Charly. De hele geschiedenis wordt onderbroken door allerlei flashbacks, waaruit de problemen van Charly blijken en de geschiedenis van Alma wordt verteld. Al met al een verhaal dat al eens eerder is verteld volgens mij.

7
Kleine helden zijn wij (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Stijn van der Loo, gelezen op 18-2-2019

Smolder is een wat narrige journalist, die door zijn vrouw wordt verraden en verlaten, terwijl hij wel in hetzelfde huis woont in verband met hun zoon. Tegelijkertijd zoekt hij zijn moeder met steeds meer regelmaat op, waarbij hij merkt dat zij steeds verder 'wegzakt' in verwarring. Mooi beschreven details staan erin met name over zijn moeder, die aanvankelijk een hoogopgeleide, graag lezende vrouw was, maar nu langzaam maar zeker in de war raakt. Hij probeert haar, samen met zijn zus, die wat doortastender is dan hij, zo lang mogelijk op zichzelf te laten wonen, maar dat valt nog niet mee.