Gefilterd op genre 'Gedichten'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 50 gevonden boeken.

8
Torren aan de Lijm (Gedichten)
Geschreven door Simon Carmiggelt, gelezen op 16-11-2013
Gedichten van Karel Bralleput, waarbij het me vooral ging om het gedicht 'De secretaresse'. Het begint zo: De hese toonaard van haar 'ja meneer'/ doet hem zijn brieven onbekookt bekorten./ Wat ook aan zijn ethiek mag schorten,/ hij is gehuwd en stelt zich nog te weer. Pagina 45, van dit oude ABC pocketboekje.
8
Celinspecties (Gedichten)
Geschreven door Esther Naomi Perquin, gelezen op 5-3-2013
Gedichten, mooi, indringend, niet om blij van te worden.
8
Een kooi van klank (Gedichten)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 26-2-2013
Het is het poëziegeschenk, met tien ontroerende gedichten over de troost van muziek in buitengewoon tragische omstandigheden.
8
Judith Herzberg (Gedichten)
Geschreven door Judith Herzberg, gelezen op 9-2-2013
Trouw gaf vandaag dit bundeltje cadeau bij de krant (zaterdag 9 februari 2013) en je kunt (uiteraard) een hele serie dichtbundeltjes kopen. Het is een verzamelbundeltjemet gedichten uit Zeepost (1963), Beemdgras (1968), 27 liefdesliedjes (1971), Strijklicht (1971), Botshol (1980), Dagrest (1984), Zoals (1992), Wat zij wilde schilderen (1996), Bijvangst (1999), Soms vaak (2004), Het vrolijkt (2008) en Klaagliedjes (2011). Een mooie keuze voor de zaterdagochtend !
8
De oude kustlijn (Gedichten)
Geschreven door Vasalis, gelezen op 23-8-2011
Postuum uitgegeven nagelaten gedichten, uitgezocht door haar kinderen. Sommige fragmentarisch, andere geheel. Ze zijn heel erg mooi. Altijd naast je bed houden. Herlezen in verband met de biografie van Vasalis door Maaike Meijer. Sommige critici vonden hier nogal wat 'Familiegeslijm' in, maar dit is door veel andere beschouwers terecht betwist. Lees het allerlaatste gedicht: 'Sub Finem': En nu nog maar alleen/ het lichaam los te laten -/ de liefste en de kinderen te laten gaan/ alleen nog maar het sterke licht/ het rode, zuivere van de late zon/ te zien, te volgen - en de eigen weg te gaan./ Het werd, het was, het is gedaan.
8
Vergezichten en gezichten (Gedichten)
Geschreven door Vasalis, gelezen op 23-8-2011
Eerste gedichtenbundel, 1940. Nu samen met De vogel Phoenix en Parken en Woestijnen in één bundel uitgegeven. Blijft altijd mooi. Alle gedichten herlezen i.k.v. de biografie van Vasalis, door Maaike Meijer en opnieuw ervan genoten.
8
Wasdom (Gedichten)
Geschreven door Hagar Peeters, gelezen op 27-2-2011
Mooie gevarieerde dichtbundel van Peeters, met gedichten deels uit eerdere bundels, deels nieuwe. Een deel schreef ze tussen haar zeventiende en negentiende jaar. Ze zijn bijna allemaal even mooi. Sommige niet direct te begrijpen, maar na herlezen worden ze steeds mooier en duidelijker. Zeer de moeite waard!
9
Verzamel de liefde (Gedichten)
Geschreven door Bart Moeyaert, gelezen op 25-2-2011
Een echte poëzielezer ben ik niet, maar deze bundel spreekt me bijzonder aan. Moeyaert, stadsdichter van Antwerpen, schijft prachtige gedichten, ogenschijnlijk eenvoudig, maar zeer de moeite waard. Deze bijvoorbeeld: Een/ Ik kijk me aan/ en glimlach niet,/ zou niet weten/ naar wie./ Ik weet alleen/ wat ik hier/ in de spiegel zie./ Mijn spiegelbeeld/ lijkt voor altijd/ het enkelvoud/ van eenzaamheid./
8
Einde en begin (Gedichten)
Geschreven door Wislawa Szymborska, gelezen op 26-4-2009
Einde en begin. Verzamelde gedichten van deze onnavolgbare Poolse dichteres. Deze bundel moet je op je nachtkastje laten liggen en dan moet je er elke avond een of meer gedichten uit lezen voor het slapen gaan. Over sommige blijf je een tijdlang nadenken, van andere slaap je goed en die komen de volgende dag terug in je gedachten. Zeer de moeite waard.
8
Mi sa skrifi a son opo kon (Gedichten)
Geschreven door Anne-Marrijn Ubbink, gelezen op 5-3-2009
Ik zal schrijven om de zon te laten opkomen, dat is de vertaling van de titel van deze debuutbundel van een heel jonge dichteres. Ze is 19 jaar en heeft zich heel stoer en zelfstandig uit donkere tijden geworsteld. De gedichten in deze bundel verhalen daarvan. De bundel begint met gedichten die iets laten zien van de diepe dalen, maar langzamerhand komen ook de positieve elementen naar voren. Voor jongeren een absolute aanrader, voor ouderen soms zelfs een wijze les. Maar vooral een ontdekkingsreis van Anne-Marrijn zelf: "Het is afgelopen, klaar / Gedaan met deze tijd / Wandel al jaren door een tuin die niet van mij is / Ik moet nu verder, moet mijn verleden kwijt / Nog één keer kijk ik achterom / Met in mijn ogen een pijnlijke, maar trotse blik / Neem afscheid van ieder moeilijk uur / Zeg vaarwel tegen mijn oude ik / En klim over mijn hoge muur / Alles gooi ik eruit, maak me niet meer dik / Hier ben ik dan, mijn nieuwe ik." Een foto van het omslag (ook door de dichteres zelf gemaakt) volgt nog.
1 2 3 4 5 volgende