Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 2357 gevonden boeken.

7
Sloop (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 25-12-2021

Het is een mix tussen zwanger willen worden en dat eigenlijk niet aan kunnen en componeren. Het begin vond ik nogal saai en naar het einde toe pakte het me toch. Met grote stappen gaat ze door het verhaal van Alice, de componist, getrouwd met Mark, een jurist. In het verleden heeft ze een verhouding gehad met een docent van het conservatorium. Ze is een goede componist en heeft veel te danken aan Haydn, die ze enerzijds probeert na te volgen, anderszijds juist niet. Uiteindelijk komt alles - zo lijkt het althans - op zijn pootjes terecht. Opvallend vind ik de manier van schrijven: soms gaat het wel erg snel en in telegramstijl bijna. Dat lijkt me niet echt iets voor Enquist.

6
De dood in Taormina (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 19-12-2021

Waarschijnlijk heb ik dit te snel gelzen, het nieuwe boek van Grunberg. Het gaat over Zelda, een meisje, dat haar moeder 'verliest' op jonge leeftijd (ze vertrekt naar Canada naar haar vriendin) en haar vader belooft dat ze zal blijven leven. Het begin is nogal logisch en invoelbaar, maar verderop krijgt Zelda steeds keer ambivalente trekjes. Ze wordt een soort van lokeend, voor een jeugdbende, en later wordt ze min of meer verliefd op Jona, een oudere man en een acteur. Maar al gauw voelt ze ook iets voor Per, een mooie jongen die zegt een scenario te schrijven. Bovendien heeft ze een voetballer als minnaar. Het gaat over acteren, over verdwijnen, maar vooral over de dood. Grunberg leest heel makkelijk en je hebt de neiging (ik althans) om het boek sneller te lezen dan goed voor je is ...

8
Toergenjev (Roman)
Geschreven door Iwan Toergenjef, gelezen op 18-12-2021

Prachtig, wat een vertaling ook, de romans van Toergenjev opnieuw vertaald door Froukje Slofstra. Roedin, Een adelsnest, Aan de vooravond, Vaders en zonen, Rook. Allemaal even mooi. Niet om in een keer te lezen, je moet ze een voor een lezen, en erover nadenken. Vaders en zonen had ik natuurlijk al eens gelezen, maar de andere zijn ook zeer de moeite waard. Hij schrijft zo toegankelijk en tegelijkertijd ingetogen. 

7
Vrij (Roman)
Geschreven door Lea Ypi, gelezen op 16-12-2021

De schrijfster is inmiddels hoogleraar politieke theorie in Australië en vertelt in dit boek over haar geschiedenis in Albanië. Een ongelooflijk inkijkje in de geschiedenis, maar dan heel dichtbij, door de persoonlijke benadering en het autobiografische element erin. Heel mooi. 

8
Levenshonger (Roman)
Geschreven door Marie Kessels, gelezen op 14-12-2021

Echt mooi, deze roman van Marie Kessels! Van de achterflap: 'Elzbieta is een twintiger die op zoek is naar haar plaats in de wereld. Ze is van het Poolse Poznañ naar Nederland gekomen en werkt voor een bedrijf in de vleesindustrie - tot ze wordt ontslagen.' Eigenlijk is het een dag die beschreven wordt, een dag waarin ze de taal leert, mensen ontmoet en uiteindelijk probeert ze uit te vissen waarom ze nu eigenlijk haar werk moest missen. 

8
Het verhaal van William (Roman)
Geschreven door Elizabeth Strout, gelezen op 8-12-2021

William is een 'ex' van Lucy Barton ('Ik heet Lucy Barton', zie andere boeken van Elizabeth Strout), hij vertelt zijn verhaal aan haar. Ze hebben altijd een goede band gehouden, twee dochters hebben ze ook. Lucy's huidige man is overleden, en William woont samen met Estelle, die hem verlaat. Het is een subtiel beschreven verhaal over William, die min of meer alleen moet zien te overleven. 

8
Kruispunt (Roman)
Geschreven door Jonathan Franzen, gelezen op 21-11-2021

Niet slecht, dit boek van Franzen, al is het geloof op elke pagina aanwezig. Aardig is dat alles bekeken wordt vanuit verschillende personen van een gezin. Dat gezin dreigt uit elkaar te vallen, de vier kinderen (drie jongens en een meisje) trekken hun eigen plan, behalve de jongste dan. Maar vader (een predikant!) en moeder (met een verzwegen voorgeschiedenis) doen dat ook en daardoor komt het gezin eigenlijk op een soort kruispunt te staan. De teloorgang is niet te voorkomen. Je leest het in een adem uit! 

6
Road Trip (Roman)
Geschreven door Graeme Simsion & Anne Buist, gelezen op 10-11-2021

Wel een aardig boek, gekocht vanwege de Camino, ditmaal naar Rome. De ondertitel luidt dan ook Op weg naar Rome verandert alles. Dat is ook zo, want Zoë en Martin denken Camille te helpen maar het ongeluk zit in een vreem hoekje. De relaties worden ook op de proef gesteld, maar gelukkig loopt het goed af. Een tussendoortje.

8
Drie mannen en een stoel (Roman)
Geschreven door Christian Oster, gelezen op 15-10-2021

Een mooi verhaal waarin niets lijkt te gebeuren: een man wordt gebeld door zijn ex, of hij eens langs komt op Corsica waar ze woont en dan meteen de stoel die ze van haar vader had geërfd wil meebrengen. Hij belt zijn tennisvriend (sinds kort kent hij die) op of hij meewil. Dat wil Marc wel en dan vraagt hij of Serge ook mee mag. De hoofdfiguur kent hem niet maar dat is geen probleem. Ze gaan op weg, met de stoel. Als ze bij Marie komen herkent hij haar bijna niet. Hij gaat naar een hotel in de buurt en Marc en Serge vermaken zich met Marie. Dat is zo'n beetje het verhaal. Maar vol hilarische scènes! 

8
Kleedkamer in kindertijd (Roman)
Geschreven door Patrick Modiano, gelezen op 10-10-2021

Je weet precies wat je kunt verwachten van het werk van Modiano, en ook hier. Een gezicht van een jonge vrouw voert hem (een man van onbestemde leeftijd) naar twintig jaar eerder. Toen woonde hij nog in Parijs, maar nu in Afrika. Hij schrijft aan een feuilleton, dat elke avond wordt voorgelezen voor de radio. Volstrekt doelloos, al leest het zo fijn weg, en is het dat zeker niet. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende