Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 2324 gevonden boeken.

8
Tijd om opnieuw te beginnen (Roman)
Geschreven door Carmen Korn, gelezen op 12-11-2020

Het tweede deel van de trilogie over vier vrouwen, vier families in een eeuw. Het eerste deel ging over met name de twee wereldoorlogen (het speelt in Duitsland), nu volgen we de vier vrouwen en hun families die lief en vooral leed overwinnen en de draad weer oppakken. Ondanks tegenslagen. Ik vind het wel mooi, al is het fragmentarisch (net zoals het eerste deel), maar misschien is het juist daarom wel zo boeiend. Je wilt steeds weten hoe het verder gaat, welke problemen ze tegenkomen en ik vind de personages best goed uitgewerkt en zich ontwikkelend. In een adem uitgelezen. Mooi! 

7
Schaduwstad (Roman)
Geschreven door Elizabeth Day, gelezen op 8-11-2020

De nieuwste van Elizabeth Day (na Het feest) en ze maakt er wel weer iets van. Voorop staat: De levens van vier mensen worden onlosmakelijk met elkaar verbonden door één onvergeeflijke daad. Sir Howard lijdt onder het verlies van zijn dochter Ada, begaat een vreemde daad tegenover een zwarte dame uit Uganda, laat zich interviewen door een redactrice van een krant (uit op nieuwtjes!) en vindt een oudere vrouw met wie hij goed kan opschieten. Het is een plotgedragen roman, staat er, maar de plot is niet zo uitgesproken als bij Het Feest. Wat mij eigenlijk wel bevalt. Wel veel clichés komen naar voren, maar alles bij elkaar toch wel een aardige roman. 

6
Het feest (Roman)
Geschreven door Elizabeth Day, gelezen op 5-11-2020

Ontluisterende roman over jaloezie, verraad en hypocrisie in het hart van de Britse upper class, zo staat het op de voorkant. Geschreven vanuit een drietal situaties, maar vooral vanuit Martin, wordt de plot je langzamerhand duidelijk. Martin is de (intellectuele) arme man, die slechts één voorbeeld heeft, Ben. Ben is van rijke, zeer rijke huize. Beiden zijn getrouwd, Martin met Lucy, Ben met Serena en tijdens het feest, dat langzaam zijn ontknoping nadert, wordt duidelijk waardoor de breuk ontstond, tussen beide mannen. Best mooi! 

7
De terugkeer (Roman)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 1-11-2020

Niet het beste boek van Gerritsen, maar toch wel weer de moeite van het lezen waard. Max en Jennie, broer en zus, blijven ieder op hun manier achter met hun moeder als hun vader zelfmoord pleegt. Beiden reageren geheel verschillend en met name als ze al veel ouder zijn, wil Jennie uitzoeken of hij wel echt zelfmoord heeft gepleegd. Haar moeder is inmiddels licht dementerend, maar af en toe helder genoeg. De broer van vader Gerrit, oom Ben, probeert ervan te maken wat ervan te maken valt. maar loopt zich vast in goedbedoeldheid. Max is een wereldvreemde man, getrouwd met Nora, ze hebben een dochter Elsie. De vader, Gerrit, in de hemel of wat daarvoor doorgaat, speelt ook een rol in dit verhaal (dat vind ik wat minder). 

6
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo (Roman)
Geschreven door Taylor Jenkins Reid, gelezen op 19-10-2020

Eigenlijk een boek met van alles wat: op de voorkant staat dat het een 'Adembenamende roman over meedogenloze ambitie, onverwachte vriendschap en een grote, verboden liefde' is. Dat klopt ook wel, behalve dat 'adembenemende' dan. Dat lijkt me wat over de top. Maar het leest aangenaam weg en het leven van deze schatrijk geworden beroemde filmster wordt aardig vormgegeven. Al kun je de afloop wel ongeveer voorspellen. In die zin is het toch wel een (super) boeketreeksboek, waar je je in kunt verliezen.

6
De dag dat de walvis kwam (Roman)
Geschreven door John Ironmonger, gelezen op 18-10-2020

Een aardig boek, dat perfect in tijden van Corona past, al schreef Ironmonger dit al in 2015. De vertaler en de uitgeverij hebben goed opgelet in ieder geval. Wat er kan gebeuren als een grieppandemie losbreekt. De 'voorspeller' ervan blijkt bij een aandelenbank te werken en ziet er de somberheid van in. Hij (Joe Haak) vertrekt naar een uithoek van Engeland en ziet daar hoe solidariteit een oplossing kan zijn, zeker met behulp van een walvis. Het verhaal speelt zich af in St. Piran, en Joe was werkzaam in Londen, waarnaartoe zijn gedachten en herinneringen ons steeds brengen. Het is een aantrekkelijk boek, echt iets voor een zondagmiddag in een lock down situatie!

Heel leuk en subtiel boek, met name voor jongeren die van boeken houden (ouderen trouwens ook hoor). Een jongen, scholier nog, leeft samen met zijn opa in een antiquariaat. Zijn opa sterft en hij blijft alleen achter, tussen de boeken. Een sprekende kat komt hem 'helpen' zijn weg te vinden in het leven en tussen de boeken. De klassenvertegenwoordigster komt hem helpen... Zeer de moeite waard, dit boek. 

8
De onafscheidelijken (Roman)
Geschreven door Simone de Beauvoir, gelezen op 15-10-2020

Een mooie autobiografische roman van De Beauvoir, nog niet eerder openbaar gemaakt. Kennelijk wilde ze ermee wachten tot Zaza, over wie dit gaat, gestorven was, of vond ze het niet publicabel genoeg. Het gaat over haar jeugdliefde, jeugdvriendin, in het boek Andrée genoemd, en haar reacties op haar leven. Mooi, herkenbaar ook, zoals ze alles schreef, ook dit kleinood. Nawoord van Sylvie Le Bon de Beauvoir en Bregje Hofstede. Vertaald door Martine Woudt.

8
Oorlog en Terpentijn (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 11-10-2020

Nu echt gekocht, want vorige keer geleend, in 2014. Omdat ik De Opgang zo mooi vond heb ik Oorlog en Terpentijn herlezen en opnieuw was ik onder de indruk van de manier van schrijven van Stefan Hertmans. Aan de hand van een 'onvergeeflijke daad' besluit hij min of meer als boetedoening het leven van zijn grootvader te boek te stellen. Hij heeft de memoires van zijn grootvader al lang in zijn bezit en besluit ze nu te openen. Het levert een prachtig beeld op van een man die enerzijds door de oorlog (WO1, 1914-1918) werd 'geregeerd' anderzijds door zijn schilder- en schetskunst zich aan zijn vader verplicht voelend. Zijn leven verliep niet bepaald op rolletjes, maar zijn houding bleef onveranderd, welke dramatische gebeurtenissen ook plaatsvonden, zowel privé als qua oorlogsacties. Prachtige roman, het herlezen meer dan waard. 

7
De preek over de val van Rome (Roman)
Geschreven door Jérôme Ferrari, gelezen op 5-10-2020

Tot mijn verbazing vond ik dit boek in mijn boekenkast, nog ongelezen! Het kreeg de Europese Literatuurprijs in 2014, dat wel. En het is ook wel een mooi boek, met hele lange zinnen, soms wel een bladzijde lang. Eigenlijk speelt het zich af rond een café op Corsica, waar Matthieu Antonetti en Libero Pintus zich uiteindelijk min of meer als beheerders vestigen. Het gaat uiteindelijk niet goed, en volgens Ferrari is dat symbolisch voor wat er zich in de wereld voordoet. Je wordt er niet vrolijk van, maar het is bijzonder boeiend geschreven.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende